BMW X5
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read

Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-09-2021, 06:37 AM   #1
walkday
Enlisted Member
14
Rep
40
Posts

Drives: BMW X5 xDrive45e
Join Date: Jul 2021
Location: United States

iTrader: (0)

Angry Help: ProTool messed up my BDC

Purchased the latest ProTool to decode anti-dazzle. After VO coding (removal of 5AP) and during factory coding of the BDC module, it failed and reported corrupt CAFD. My X5 lost its headlights, turn signals, etc.

I installed E-sys and took a screenshot of the BDC module. It shows strange CAFDs, which cannot be read. Could someone tell me how to fix it, please? This is a 2022 xDrive45e with all available options.
Attached Images
 
Appreciate 0
      10-09-2021, 10:19 AM   #2
Roch M4
I /// M FAN
Canada
269
Rep
342
Posts

Drives: M4 SS/SO 2016 / X5 40i 2021
Join Date: Sep 2016
Location: Montreal

iTrader: (0)

If missing or corrupt, in your case, you cannot load saved NCD. You must inject:

Connect => Read FA (VO) => Activate FA (VO) => Read SVT (VCM) => Left-Click on desired FRM => Click on "Detect CAF for SWE" => Select the CAFD from latest I-Level shown (bottom) => Select OK => Right-Click on FRM (the ECU itself not the underlying CAFD) => Select CODE.
Appreciate 0
      10-09-2021, 10:29 AM   #3
Roch M4
I /// M FAN
Canada
269
Rep
342
Posts

Drives: M4 SS/SO 2016 / X5 40i 2021
Join Date: Sep 2016
Location: Montreal

iTrader: (0)

https://www.bimmerfest.com/threads/h...d-file.927245/
Appreciate 0
      10-09-2021, 01:39 PM   #4
walkday
Enlisted Member
14
Rep
40
Posts

Drives: BMW X5 xDrive45e
Join Date: Jul 2021
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Roch M4 View Post
If missing or corrupt, in your case, you cannot load saved NCD. You must inject:

Connect => Read FA (VO) => Activate FA (VO) => Read SVT (VCM) => Left-Click on desired FRM => Click on "Detect CAF for SWE" => Select the CAFD from latest I-Level shown (bottom) => Select OK => Right-Click on FRM (the ECU itself not the underlying CAFD) => Select CODE.
Thanks. However, on both E-Sys 3.27.1 (via Launcher PRO 2.8.2) and E-Sys 3.36.2 (by direct launch), the "Read SVT (VCM)" step failed -- I was clicking on "Read (VCM)" under SVT Actual. E-Sys 3.27.1 returned a 433 error. E-Sys 3.36.2 returned 0 ECU. Was my VCM also damaged?
Appreciate 0
      10-09-2021, 10:53 PM   #5
Roch M4
I /// M FAN
Canada
269
Rep
342
Posts

Drives: M4 SS/SO 2016 / X5 40i 2021
Join Date: Sep 2016
Location: Montreal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by walkday View Post
Thanks. However, on both E-Sys 3.27.1 (via Launcher PRO 2.8.2) and E-Sys 3.36.2 (by direct launch), the "Read SVT (VCM)" step failed -- I was clicking on "Read (VCM)" under SVT Actual. E-Sys 3.27.1 returned a 433 error. E-Sys 3.36.2 returned 0 ECU. Was my VCM also damaged?
I think that your version of Esys and Launcher Pro is not compatible with G05
Appreciate 0
      10-10-2021, 12:46 PM   #6
maximking
Private
maximking's Avatar
34
Rep
85
Posts

Drives: F34-320d
Join Date: Mar 2020
Location: Planet Mars

iTrader: (0)

pm me i can help you restore data for free
Appreciate 1
      10-11-2021, 04:44 AM   #7
SmartSaves
X5 Enthusiast
SmartSaves's Avatar
Canada
398
Rep
733
Posts

Drives: 2021 X5
Join Date: Aug 2020
Location: Neighbourhood of Santa

iTrader: (0)

Garage List
2021 BMW X5  [0.00]
Were you able to keep a backup before coding attempt?
__________________
2021 X5, Excellence, M Sport, DHP, DAP, RSE, MW, Merino.
Appreciate 0
      10-12-2021, 06:34 AM   #8
alizandru
automotive enthusiast
Romania
11
Rep
29
Posts

Drives: G20 M340i 2021
Join Date: Mar 2016
Location: Arad

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by walkday View Post
Purchased the latest ProTool to decode anti-dazzle. After VO coding (removal of 5AP) and during factory coding of the BDC module, it failed and reported corrupt CAFD. My X5 lost its headlights, turn signals, etc.

I installed E-sys and took a screenshot of the BDC module. It shows strange CAFDs, which cannot be read. Could someone tell me how to fix it, please? This is a 2022 xDrive45e with all available options.
Hi, i am also using Protool a lot, and had a few issues with it. But everytime, the support helped me put my modules back online.

To recover it you have to inject standard CAFD's manually, select all the CAFD's and then factory code the module. After that recover the coding backup, if you have it.
Appreciate 0
      10-14-2021, 01:51 AM   #9
walkday
Enlisted Member
14
Rep
40
Posts

Drives: BMW X5 xDrive45e
Join Date: Jul 2021
Location: United States

iTrader: (0)

Thanks to everyone above! I sent my car to the dealer, and they fixed it and of course told me not to mess up with the software again. Imagine the moment I thought I broke down an $88k toy (after tax). I don't know if I will be brave enough to fiddle with Protool again.
Appreciate 1
      10-15-2021, 06:23 AM   #10
alizandru
automotive enthusiast
Romania
11
Rep
29
Posts

Drives: G20 M340i 2021
Join Date: Mar 2016
Location: Arad

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by walkday View Post
Thanks to everyone above! I sent my car to the dealer, and they fixed it and of course told me not to mess up with the software again. Imagine the moment I thought I broke down an $88k toy (after tax). I don't know if I will be brave enough to fiddle with Protool again.
Protool is fine. As long as you code in diagnostic mode, put the phone in airplane mode and have a good battery, everything will be fine.
Appreciate 0
      10-15-2021, 03:40 PM   #11
walkday
Enlisted Member
14
Rep
40
Posts

Drives: BMW X5 xDrive45e
Join Date: Jul 2021
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by alizandru View Post
Protool is fine. As long as you code in diagnostic mode, put the phone in airplane mode and have a good battery, everything will be fine.
I did exactly this. In particular, I was using ENET with a USB-C ethernet adapter. The Android 11 device had more than 50% of the battery. After the airplane mode is enabled, I turned ethernet tethering on.
Appreciate 0
      10-16-2021, 08:36 AM   #12
JimVR4
Lieutenant
JimVR4's Avatar
United_States
135
Rep
542
Posts

Drives: 21 X5 M50i M-Sport
Join Date: Nov 2011
Location: San Jose, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by walkday View Post
Quote:
Originally Posted by alizandru View Post
Protool is fine. As long as you code in diagnostic mode, put the phone in airplane mode and have a good battery, everything will be fine.
I did exactly this. In particular, I was using ENET with a USB-C ethernet adapter. The Android 11 device had more than 50% of the battery. After the airplane mode is enabled, I turned ethernet tethering on.
Except you can't turn on ethernet tethering when airplane mode is active.
__________________
2021 G05 X5 ///M50i / Phytonic Blue / Cognac Vernasca
1995 3000GT Spyder VR4
Appreciate 0
      10-16-2021, 04:57 PM   #13
walkday
Enlisted Member
14
Rep
40
Posts

Drives: BMW X5 xDrive45e
Join Date: Jul 2021
Location: United States

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JimVR4 View Post
Except you can't turn on ethernet tethering when airplane mode is active.
First of all, I did, so I know you can.

Second, check BimmerCode's Manual at https://bimmercode.app/manual/ . Click on Android, look up for ENET cable connection (Android 11):
3. Enable the Airplane mode on the Android device.

4. Enable “Ethernet tethering“ in the Android settings (“Settings“ > “Connections“ > “Mobile Hotspot and Tethering“ > “Ethernet tethering“).
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 06:55 PM.




xbimmers
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST